Ik heb het leven lange tijd moeilijk, lastig en ingewikkeld gevonden. Het leek wel of er spelregels waren waar je aan moest voldoen en dat ze vergeten waren om mij die regels te vertellen. Ik snapte er helemaal niets van. Ik was bezig om ergens aan te voldoen maar ik wist niet waaraan. Ik was bezig “het” goed te doen maar ik wist niet wat “het” was. Zoals je begrijpt was ik dus voortdurend zoekende en dat kostte veel tijd en energie. Overbodig om te zeggen dat ik daar niet gelukkig van werd. Het voelde als continu tegen de stroom in zwemmen en ik was dan ook constant moe.

Tot ik het niet meer volhield en noodgedwongen mijn gevecht op moest geven en ontdekte dat ik vervolgens met de stroom mee werd gevoerd. Ik werd teruggeworpen op mezelf en kon niet anders meer dan mezelf zijn. Ik leerde toen dat het er niet om gaat dat je voldoet aan een standaard buiten jezelf maar dat je gaat leven wie je zelf bent. Dat je zelf de maat der dingen bent en je mag doen waar jij goed in bent en waar jij blij van wordt.

Wow, wat een ontdekking!

Eigenlijk is het enige wat je hoeft te doen je eigen energiestroom volgen waar die heen beweegt. Net als bij een kano op de rivier. Als je ontspant in wie je bent en gaat doen waar jouw hart naar uit gaat dan volg je  jouw natuurlijke stroom en zullen de dingen moeiteloos gaan. Dat klinkt heel simpel en het grappige is dat we er juist daarom moeite mee hebben. Het lijkt té gemakkelijk. We geloven het niet. We hebben geleerd dat we ergens hard voor moeten werken en dat het anders niet bijzonder en daarom ook niet waardevol is.

Jouw Talent

Dat is niet waar! De meest succesvolle en gelukkige mensen doen dingen die ze leuk vinden om te doen. Ze werken wel hard, maar dat kost ze geen moeite.  Ze zijn niet succesvol omdat ze iets bijzonders kunnen maar omdat ze doen waar ze goed in zijn. Ze doen het graag en met plezier en halen er uiteindelijk meer energie uit dan ze erin steken. Dat stralen ze ook uit.

Ze zijn niet succesvol omdat ze iets bijzonders kunnen
maar omdat ze doen waar ze goed in zijn.

Dat kan iedereen, jij ook! Ook jij hebt iets waar je van nature goed in bent. Een aangeboren talent dat al je hele leven bij je is. Toch zijn er maar weinig mensen die daar gebruik van maken. Je bent geneigd om te denken dat wat je als vanzelf doet niet bijzonder is. Dat datgene waar jij goed in bent vanzelfsprekend is en dat iedereen dat kan. Maar wat voor jou als vanzelf gaat, is voor een ander heel waardevol. Daar heb je andere mensen een heleboel mee te bieden. Het mooie is dat we elkaar op die manier kunnen helpen, we hebben elkaar nodig. Het tekort van de ene mens roept het talent, de natuurlijke overvloed, in de ander wakker. Net als een timmerman die op zoek is naar een kapotte deur en zand heel waardevol is als er een gat in de weg zit. Alles is van waarde als het geconfronteerd wordt met de behoefte daaraan. Zeker voor vrouwen is het vaak moeilijk om toe te geven dat ze ergens heel erg goed in zijn. Laat staan om dat ook aan te bieden en jezelf daarin kenbaar te maken. Dat is jammer want daarmee wordt de wereld een hoop moois onthouden. Je bent van grote waarde en de wereld zit op jou te wachten. Jezelf klein houden dient de wereld niet. Zeker in deze tijd waarin wij vrouwen het voortouw nemen is het van belang dat jij je ruimte gaat innemen en jouw overvloed met de wereld gaat delen.

Werken vanuit de flow

Het mooie is dat het mes dan aan twee kanten snijdt. De wereld profiteert van wat jij moeiteloos te bieden hebt en jij ervaart meer vreugde, innerlijke rust en gemak in je leven. Er komen mooie en onverwachte dingen op je pad, je doet waar je blij van wordt en de tijd lijkt voorbij te vliegen. Je zit in de flow. Zo hoorde ik ooit het verhaal van een vrouw die geen werk had, ongelukkig was en dacht dat ze niets kon. Bij de vraag wat ze leuk vond om te doen was het enige dat ze kon bedenken dat ze het leuk vond om nagels te lakken. Maar ja, zei ze meteen, daar kan ik mijn brood natuurlijk niet mee verdienen. Ze werd gestimuleerd om toch meer nagels te gaan lakken, het aan vriendinnen aan te bieden en te kijken wat er nog meer mogelijk was. We zijn nu een paar jaar verder en op dit moment heeft ze een glansrijke carrière en vliegt ze de hele wereld over om de nagels van beroemde mensen en sterren te lakken. Ze wordt gezien als de beste in haar vakgebied. Voor mij is zij een inspirerend voorbeeld in gaan doen waar je van houdt en je realiseren dat er veel meer mogelijk is dan jij kunt bedenken. Stop met tegen de stroom in zwemmen. Stop met voldoen aan verwachtingen. Ontspan in wie je bent, wees lief voor jezelf en ga op zoek naar waar jij blij van wordt. Je bent precies goed zoals je nu bent!

Avelien