Eigenlijk is de titel van dit artikel meteen al fout. Het lijkt of ik een kant en klaar stappenplan voor je heb, maar als ik ergens wars van ben dan is het wel van stappenplannen. Het zijn vaak kunstjes die je jezelf moet aanleren en daar geloof ik niet in. Toch wil ik je in dit artikel vertellen over de 7 ‘stappen’ die mij en al vele anderen hebben geholpen bij het vinden van hun eigen weg. Ik heb het over de leerweg van de Latifa.

De Latifa is een eeuwenoud mystiek gebed dat zijn oorsprong kent in het soefisme. De Latifa beschrijft de energetisch weg van 7 fases die aan elke duurzame verandering ten grondslag ligt. Elke wezenlijke verandering doorloopt namelijk hetzelfde proces via een natuurlijke ordening. Als je dit gaat zien, kun je hier bewust mee werken en op de cruciale momenten herkennen wat er nodig is.

Ik heb deze weg zelf in 2000 ontdekt en dat heeft mijn leven wezenlijk veranderd. Ik voelde mezelf altijd een speelbal van het leven en ik ervaarde het leven alsof het mij vooral overkwam. Sinds ik hiermee werk bepaal ik zelf mijn richting en weet ik wie ik ben en wat ik wil. Ik creëer mijn eigen pad.

Wat zijn de 7 stappen waar Latifa over gaat?

1. Aanvaarden

De eerste stap om iets te veranderen is dat je kijkt naar hoe de situatie nu is. Zoals Dr Phil altijd zegt: “Je kunt niet veranderen wat je niet onderkent”. Wat je vaak ziet als mensen iets willen veranderen is dat ze vooral een heleboel niet meer willen. Dat ze ergens vanaf willen. En er dus ook geen aandacht aan willen geven. Maar daarmee begin je vanuit een negatieve start. Aanvaarden gaat over dat je de realiteit van je huidige bestaan onder ogen ziet. Inclusief dat waar je blij mee bent én dat waar je niet blij mee bent, je voor schaamt, boos over bent en wat je als een tekort ervaart.

2. Verlangen

Vanuit het gaan zien van je tekort kun je voelen waar je naar verlangt. Wat er mist in je leven en waar je behoefte aan hebt. Je verlangen is de brandstof voor je motor en als je niet weet waar je pijn en je gemis over gaat kom je ook niet bij je verlangen. Een universeel verlangen van de mens is dat je geliefd en gewaardeerd wilt worden. Maar je hebt nog vele andere grote en kleine verlangens. Je verlangen brengt je in beweging, het geeft je de moed om je ongemak te verdragen en bepaalt de richting die je gaat.

3. Hoop

Als je verlangen helder is dan komt de tijd van geduld en wachten. Hoop is dan ook één van de meest cruciale fases. Want wat wij meestal doen is zelf proberen om ons verlangen te realiseren. Maar je weet niet hoe dat moet en als het dan niet lukt, geef je het na een tijdje maar weer op en keer je gedesillusioneerd terug naar je oude patroon. Hoop is echter een ontvangende kwaliteit en gaat erover dat je het ook even niet hoeft te weten en dat er echt iets nieuws op je pad mag komen. Daarvoor is het nodig om stil te worden, je ongemak te verdragen en je verlangen te blijven koesteren. Om in blijde verwachting te zijn en je te openen voor de wereld van mogelijkheden die je niet kunt bedenken. Maar die er wel is. Zodat je opeens een ingeving krijgt, of je oog ergens op valt, of je in een artikel iets nieuws leest wat je nog niet wist. Zolang je het nog niet weet, kom je niet in actie. Zodra je het weet is het tijd voor de volgende fase.

4. Vertrouwen

Want nu komt het erop aan dat je trouw blijft aan dat waarvan jij weet dat waar is in jou. Dat vraagt om een bewustwording van je eigenheid, van het wonder dat jij bent. Hier gaat het erom dat je je ingevingen ook daadwerkelijk gaat volgen en je hoofd boven het maaiveld durft uit te steken. Dat je anders en onvoorspelbaar durft te zijn. Voor de wereld om jou heen is er nog niets veranderd maar voor jou wel. Jij hebt een nieuw inzicht, jij weet wat je te doen staat. Dat maakt je kwetsbaar en tegelijkertijd zit daarin ook je grootste kracht. Vertrouwen gaat over het aannemen van je eigen waarde en weten dat alles precies is zoals het bedoeld is te zijn.

5. Loslaten

Nu je weet wat jouw waarheid is, weet je ook wat niet langer hoort bij je leven. We hebben in ons leven allemaal spullen verzameld die niet meer bij ons passen. Oude gewoontes en contacten die ons niet meer dienen, maar waar we wel in blijven hangen. In deze fase gaat het erom dat je ruimte maakt voor het nieuwe in je leven en dat je dus letterlijk en figuurlijk op gaat ruimen. Dat je gaat voelen waar jij blij van wordt en energie van krijgt en dat je de dingen die je leegzuigen en alleen maar energie kosten loslaat.

6. Liefde

De nieuwe ruimte die is ontstaan kun je nu vullen vanuit jouw liefde. In deze fase ga je vanuit jouw nieuwe realiteit contact maken met andere mensen. Je laat je masker vallen en deelt de overvloed die er in jou is. Want je hebt als mens ontzettend veel liefde te geven. Ik heb het dan niet alleen over romantische liefde maar over liefde als de grootste kracht die er is. De onvoorwaardelijk liefde die van nature vrij uit wil stromen. Als jij jouw liefde geeft dan geef je het beste van jezelf en dat is pure heling.

7. De vrije wil

Tenslotte, in de laatste fase, komen we bij de wil. De vrije wil die voortkomt uit liefde. Dat gaat dus niet over de kleine koppige wil of over discipline en wilskracht. Nee, dit gaat over jouw creërende vermogen. De fase waarin je weet wat je wil en van daaruit elke keer opnieuw een stap naar buiten zet en je licht in de wereld laat schijnen. Je zou kunnen zeggen dat alle voorgaande stappen je in contact met jezelf brachten en je voorbereidde op deze fase waarin jij jouw bijdrage aan de wereld geeft. Omdat jij weet wat er nodig is. Niet alleen voor jezelf maar voor de hele wereld. Dit is waar jij zelf de schepper van je eigen werkelijkheid wordt.

De Latifa is een liefdevolle weg naar een bewust en autonoom leven. Het herkennen van de verschillende fases en het ondersteunen van zo’n fase met bijpassende oefeningen geeft je troost, inspiratie en richting in je leven.

Avelien