Vandaag is het Valentijnsdag. Een dag die gaat over de liefde. En alhoewel er de laatste jaren een heel commercieel circus omheen is gebouwd, kun je wat mij betreft de Liefde niet vaak genoeg vieren. Dus dat ga ik vandaag ook doen. Deze week kwamen er steeds meer redenen in mij op waarom het een goed idee is om te gaan zingen als je in verbinding wilt komen met Liefde. En zingen bedoel ik dan in de ruimste zin van het woord. Dus dat kan zowel een bestaand lied zijn als het maken van losse klanken. De voorwaarde is wel dat je zingt van binnen uit. Dat wil zeggen dat je de klanken laat resoneren met wat er binnen in jou leeft. Ik zal de 5 redenen met je delen:

  1. Zingen brengt je bij de liefdesstroom in jezelf

Muziek is trilling. En door trilling kun je dingen die vast zitten los trillen. Dat is ook één van de redenen dat muziek zo kan emotioneren. Omdat het vastgezette emoties aanraakt en los trilt zodat de tranen kunnen stromen. Deze trilling gaat voorbij aan ons hoofd die daar vaak van alles van vindt en de controle wil bewaren. Op het moment dat je gaat zingen, versterk je die trilling nog eens omdat je zelf van binnenuit trilling creëert. In eerste plaats natuurlijk de trilling van je stembanden. Maar die trilling resoneert verder in je lichaam. Hoe meer jij jezelf toestemming geeft om deze trilling de ruimte te geven, hoe dieper die trilling ook door kan werken. Zo kun je heel bewust de spanning of blokkades in je lichaam opzoeken en vervolgens op zoek gaan naar de klank die daar bij past waardoor het gaat resoneren en er beweging in komt. Dit betekent vaak dat je in eerste instantie de angst, pijn of blokkade gaat voelen die daar vast zit en die je eigenlijk liever niet wil voelen. Maar op het moment dat je daar bewust bij blijft, er klank aan geeft en het los kan komen, is er daarna altijd ruimte en opluchting. Je komt dan weer bij je oorspronkelijke Zijnskracht en die staat van zijn dat is wat Liefde is. Jij bent van nature een liefdevol mens. Jouw essentie is ruim, vrij, spontaan, overvloedig, waarachtig en open. Door te zingen, zeker als dat zingen is dat van binnenuit komt, kom je weer in contact met je eigen essentie en daarmee dus met de Liefde.

  1. Zingen voor iemand opent je hart

Zingen brengt je dus in verbinding met je gevoel. Ik heb wel eens iemand horen zeggen dat het de snelweg naar je gevoel is en dat kan ik wel beamen. Zeker als je zingt vanuit de verbinding met je lichaam en dus niet bezig bent om je best te doen of het zo mooi mogelijk te doen. Juist in het moeiteloos klank geven aan wat er op dat moment is, ligt de sleutel naar je gevoel. Eén van de snelste en meest doeltreffende manieren die ik ken om je hart te openen is om voor iemand anders te zingen. Die persoon hoeft daar overigens niet bij aanwezig te zijn. Het gaat er om dat jij iemand in je hart op laat komen waar jou hart op dat moment naar uitgaat, iemand die een belangrijke plek in jouw hart inneemt. Je kunt je hand op je hart leggen om daar nog meer verbinding mee te maken. En vervolgens laat je spontaan en moeiteloos klanken meekomen op je uitademing. Eerst misschien nog heel klein maar als je de stroom volgt en je blijft verbinden met die persoon in je hart dan zul je merken dat je spontaan jouw liefdeslied voor die ander zult gaan zingen en dat je hart zich steeds meer zal openen. Probeer het maar eens uit, je zult waarschijnlijk verrast zijn over wat je hierin allemaal zult ervaren.

 

“Een valse noot zingen is onbelangrijk,

maar zingen zonder passie is onvergeeflijk.”

Ludwig van Beethoven

  1. Zingen is je liefde geven

Dat zingen je hart opent is niet alleen fijn voor jou. Als je zingt in het bijzijn van anderen dan geef je niet alleen jezelf een cadeau maar ook de mensen die je mogen horen. Zeker als je zingt vanuit je hart. Zoals bijna elke moeder spontaan voor haar eigen baby zingt als ze het wil troosten. Daarin geeft ze klank aan haar liefde. Dat geldt ook in andere situaties als je zingt vanuit je hart. Als je een mooie stem hebt is het vaak fijn om naar je te luisteren maar het grootste cadeau zit niet in het hebben van een “mooie” stem maar in het jezelf laten zien en horen. In waarachtig zijn. Als je dat doet maakt het werkelijk niet uit wat voor klanken er uit komen. Het is altijd ontroerend om getuige te mogen zijn van iemands kwetsbaarheid en kracht. Dus op het moment dat jij jouw eigen waarheid zingt, geef jij jouw liefde. Geef jij wie je werkelijk bent en daarmee raak je iemand anders in zijn of haar eigen verhaal. Want iedereen herkent pijn, verdriet, vreugde en angst. Iedereen verlangt er naar om gekend te worden in wie hij werkelijk is, om de maskers af te mogen doen en elkaar in alle openheid te ontmoeten. Door jezelf toestemming te geven om er helemaal te mogen zijn en jouw lied te zingen, jezelf daarin zichtbaar en hoorbaar te maken, geef jij de ander toestemming om er ook helemaal te mogen zijn. Dat is het meest liefdevolle cadeau dat je iemand kunt geven.

  1. Je bent aantrekkelijk als je zingt

Mijn leraar altijd zei: “Als je op zoek bent naar de liefde en graag een relatie wilt, ga dan niet zoeken naar wie er bij je past, maar zorg dat je zelf aantrekkelijk wordt, dan komt de juiste persoon vanzelf naar je toe.” Voor mij indertijd een behoorlijk radicale omdraaiing van hoe ik naar dit onderwerp keek. Je hoeft dus geen wensenlijstje te maken van waar je partner allemaal aan moet voldoen en op zoek te gaan naar de ware Jacob. Je mag zorgen dat jij lekker in je vel zit en aantrekkelijk bent. Oftewel: “Ga geen bijen vangen, maar wordt een pot honing.”
Je bent aantrekkelijk als je voluit leeft, als het leven door je heen stroomt. In de plantenwereld heb je daar een term voor: succulentie. Dat betekent zoiets als : sappig, vol levenslust en levenskracht. Nou, in aansluiting op voorgaande punten is het niet moeilijk meer om je voor te stellen dat je van waarachtig zingen dus heel aantrekkelijk wordt. Ik heb dat zelf weer ervaren tijdens onze laatste workshop toen ik opeens even een enorme aantrekkingskracht voelde bij een man die uiting gaf aan zijn eigen kracht. Dat heb ik regelmatig tijdens onze workshops en is een soort energetische trilling die voorbij gaat aan alle vorm en uiterlijkheden. Een teken dat iemand volledig aanwezig is op dat moment. Een moment van oprechte Liefde.

  1. Samen zingen werkte verbindend.

De laatste reden waarom zingt je in contact met Liefde brengt gaat over het mysterie van samen zingen. Inmiddels is uit verschillende onderzoeken gebleken dat samen zingen verbindend werkt en het ontstaan van sociale banden en vriendschappen versnelt. Ook blijkt dat er bij mensen die samen zingen opvallend veel van het “knuffelhormoon” Oxytocine wordt aangemaakt. Mensen die samen een zangworkshop volgden voelden zich na afloop aantoonbaar meer verbonden met elkaar dan mensen die samen een cursus creatief schrijven volgden. Dat herken ik van onze eigen workshops. Het is elke keer weer ongelofelijk hoe snel er verbinding in de nieuwe groepen ontstaat en hoe verbonden mensen zich na afloop met elkaar voelen. Dat samen zingen verbindend werkt zie je bijv ook in voetbalstadions. En ik krijg elke keer weer kippenvel als een rouwende menigte spontaan met elkaar gaan zingen. Samen zingen werkt verbindend en al helemaal als het zingen is waarin je jezelf werkelijk laat zien en horen. Dus, verlang jij er naar om je meer verbonden te voelen? Ga dan samen met andere mensen zingen. Bijv. bij een koor of bij één van onze workshops.

Ik ontmoet je graag en wens je een liefdevolle dag vandaag,

Avelien